Fogalmak

Split klíma

Osztott rendszerű klíma, a nagyobb zajjal működő szerkezeti egységeket az épületen kívül szerelik fel (kültéri egység), a klimatizálni kívánt helyiségben csak a beltéri egységet kell elhelyezni, ami az alacsony zajszintű komponenseket és a vezérlést tartalmazza. A modern klímaberendezések túlnyomó többsége ilyen felépítésű, csendes, diszkrét működés jellemzi.
Beépíthetősége szerint többfajta kivitelben gyártják, a leggyakoribb és legegyszerűbb az oldalfalra szerelhető változat.

Parapet klíma

A split klímák egyik fajtája, a beltéri egység ablak alatti falszakaszra (parapetre) kerül felszerelésre.

Multisplit klíma

Olyan split klíma, amelynél egy nagyobb teljesítményű, több körös kültéri egység több beltérit (helyiséget) is ki tud szolgálni. Irodaházak, sokhelyiséges klimatizálási igények kielégítésére szolgál, különösen ott ahol gondot okoz vagy lehetetlen több kültéri egység felszerelése.

Mobil klíma

Kompakt szerkezeti egységet képező, mozgatható klímaberendezés, a split klímáktól gyengébb fajlagos teljesítménnyel és magasabb fogyasztással, cserébe használatra készen kerül elő a csomagolásból, nem kell szakember a telepítéséhez, csak a kifúvócsövet kell kidugni ablakon/falon át. Ideiglenes hűtési-fűtési megoldásokhoz és/vagy változó helyszínekre javasolható, kompromisszumos műszaki tartalommal.

Ablakklíma

Kompakt klímaberendezések, amelyek a nevükben szereplően ablakra szerelhetőek fel, elavult megoldás, zajos és nagy helyet foglal el a hasznos térből, a klimatizálás múltja.

SEER/SCOP címke

2013. január 1.-től az EU-ban már az új, szezonális energiahatékonysági címkét kell a klímaberendezéseken szerepeltetni, a SEER érték a szezonális hűtési hatékonyságot mutatja meg, a SCOP a szezonális fűtésit. Mindkét érték kiszámításánál a teljes éves hűtési/fűtési igényt kell elosztani a hűtés/fűtésre felhasznált éves villamosenergia fogyasztással. Az éves hűtési/fűtési igény meghatározásánál korábbi években mért hőmérsékleti értékek szolgálnak referenciaként, három klímazónára osztva a kontinenst.

Plazmaszűrő

A hagyományos mechanikus levegőszűrőkkel együtt alkalmazva ezt az elektrosztatikus szűrési technológiát, a legapróbb szemcseméretek is kiszűrhetővé válnak egészen mikrobiális szintig, műtők levegőjének szűrésére is alkalmas részletességgel.

On/off működési elvű klímaberendezések

A „hagyományos” működési elvű hűtő vagy hűtő/fűtő készülékek, lényegük hogy a kompresszor ki-be kapcsolgat aszerint, hogy elérte vagy még nem érte el a kívánt levegőhőmérsékletet, így a két teljesítményértéket tud csak felvenni: 0% vagy 100%, szabályozhatósága ez mellett a levegőbefúvó ventilátor néhány, kapcsolófokozatokkal kiválasztható gyárilag előre beállított fordulatszámértékére korlátozódik.

Az ilyen rendszerű klímákat környezetvédelmi okokból már nem gyárthatják, de a türelmi időszak végéig a már legyártott eszközök raktárról értékesíthetők.

Inverteres működési elvű klímák

Működés és energiahatékonyság szempontjából sokkal fejlettebbek az on/off-os készülékeknél, a kompresszor teljesítményvezérlése a kulcs, az inverter mindig pontosan a hűtési/fűtési igénynek megfelelő teljesítménnyel hajtja meg a kompresszort, ez csökkenti a kopást, fogyasztást, növeli az élettartamot. Összességében „élhetőbb” légkondícionálást tesz lehetővé, mert így csendesebben működik, nem fúj extrém hideg levegőt sokkszerűen, folyamatosan a megfelelő levegőhőmérsékletet képes előállítani.

DC inverteres készülékek
 

Az inverteres vezérlésű klímaszabályzóberendezések legújabb generációja, az egyenáramú vezérlés (DC-vezérlés) precizitását használja ki,  a korábbi váltakozófeszültségű invertervezérlésekkel szemben. A DC inverter egyszerre szabályozza a kompresszor és a ventilátor fordulatszámát, aminek eredményeképpen további veszteségek számolhatók fel a rendszerből, ez jótékonyan hat az energiafogyasztásra, kopásra, élettartamra, minimálisra csökken a zaj és a rezonancia.  Jelenleg a leggazdaságosabban üzemeltethető és legprecízebben vezérelhető klímaberendezések.

Zajszint: hangnyomás és hangteljesítmény

A hangteljesítmény a hangforrásból kilépő hangenergia. A hangnyomás ugyanaz, mint a hangteljesítmény, de előre meghatározott körülmények között és távolságban mérve. A hangteljesítmény pontosabb érték, ami akkor hallható, ha a fülünket a készülékre helyezzük. A hangnyomás több tényezőtől függ, de a meghatározása során a készülék használatának módját veszik figyelembe, ezért ezt az értéket szokták megadni mint zajszint. Ne vezessen félre bennünket, hogy a hangteljesítmény nagyobb érték. Mindkét tulajdonság mértékegysége a decibel vagyis dB(A). 

Hőmérséklet kompenzáció

Nagy belmagasságú helyiségekbe szánt klímaberendezések funkciója, figyelembe veszi hogy közvetlenül a mennyezet alatt akár 2-3 C-fokkal is melegebb lehet a levegő mint a padló szintjén, ezt a különbséget egyenlíti ki ez a kiegészítő technológia. Normál, 2.7 – 3.0 m körüli belmagasságnál erre a kompenzációra nincs szükség, régi építésű, nagy belmagasságú épületeknél viszont érdemes odafigyelni erre a jelenségre és olyan berendezést választani, ami rendelkezik ezzel a képességgel.

Alacsony hűtőközeg érzékelés

Hűtőközeg („klímagáz”) szivárgás, elszökés esetén érzékeli a hibajelenséget, figyelmeztet, majd végső esetben le is állítja a berendezést, elkerülendő a meghibásodást.

Automatikus újraindulás

Áramszünet, -kimaradás esetén, az áramszolgáltatás helyreálltakor a berendezés újraindítja magát és folytatja a korábban beállított programot.

R-410A – R32 

Az R-410A egy vegyes összetételű hűtőközeg, amely két összetevőből áll. 2025-től ennek a hűtőközegnek a használata tilos lesz, mert magas a globális felmelegedési potenciálja (GWP = Global Warming Potential: az a szám, amely megmutatja, hogy egy adott hűtőközeg milyen potenciális hatást gyakorolna a globális felmelegedésre, amennyiben azt kibocsátanánk az atmoszférába).

Az R32 hűtőközeg elődjének GWP-je csupán az egyharmada, ezért jóval inkább környezetbarát, könnyebbé teszik a telepítők és szerelők munkáját, mivel ez egy egykomponensű hűtőközeg, nem keverék, ezért a kezelése és az újrahasznosítása egyszerűbb.

COP